مترجم : پرنیا یوسفی
کارشناسی مهندسی معماری / دانشکده هنر و معماری شیراز
شهرها همیشه مرکزی از فرهنگ و هنر، صنایع موفق و همچنین ایده های نوآورانه بوده اند. بیش از ۹۰ درصد از کلانشهرها ساحلی هستند و در حاشیه یک کرانه قرار دارند؛ این بدان معنی است که بیشتر شهرها در سراسر دنیا در معرض پیامدهایی از فجایع اقلیمی هستند،مثل عواقب ناشی از بالا آمدن سطح دریا (جذر و مد)، آب شدن یخچالهای قطبی و همچنین تندبادهای شدید که این مناطق را در بر میگیرند.
تعداد بسیار زیادی از مردم که هماکنون در شهرها زندگی میکنند و همچنین جمعیتی که پیشبینی میشود در آیندهی نزدیک به آنجا نقل مکان کنند، شگفتانگیز است. گمان میرود که تا سال ۲۰۵۰ در حدود دو-سوم از جمعیت جهان در شهرها اقامت گزینند. این موضوع حاکی از آن است که تغییرات آب و هوایی شدید، مثل طوفانها و سیلهای ناگهانی؛ پیامدهای مالی قابل توجهی برای کسبوکارها و دولتها خواهند داشت.
What is a sustainable city? 10 characteristics of green urban planning | The Zebra
بنابراین، شهرها با آگاهی از نیاز به کاهش عواقب زیستمحیطی خود، بیشتر به پایدار شدن روی میآورند. اولین گام برنامهریزی برای چگونگی شهرها در آیندهی نزدیک، طبق خواستهی مردم میباشد. آنها همچنین باید تصمیم بگیرند که میخواهند اثر زیست محیطی شهرشان در آینده به چه صورت باشد. یکی از مهمترین فاکتورها، آموزش درست مردم در اینباره که چگونه میتوانند به داشتن شهری پایدارتر کمک کنند، میباشد. ما موظفیم که آگاهی دربارهی اهمیت پایداری و سهیم شدن مردم در تبدیل شهر به مکانی بهتر و ایده آل تر برای خودشان و نسل های آینده را، در میان آنها ترویج دهیم.
گام بعدی، اولویت بندی و پیبردن به این است که کدام طرحها و ابتکارات فضاهایسبز در حالحاضر استفاده یا برنامهریزی شدهاند.
Sustainable Copenhagen is ”Best of the World 2021” | VisitDenmark
در نهایت، شهرها باید میزان پایداری خود را با استفاده از معیارها و ضوابطی مانند: میزان انتشار گازهای کربندیاکسید(CO2)، نرخ بازیافت و مصرف آب بسنجند. پایدار کردن شهرها کار سادهایی نیست. مشکل اصلی اینجاست که این تغییراتِ اساسی نیازمند زمان و هزینهی گزاف است. با اینحال، راه و روشهای زیادی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانیم شهرهایمان را پایدارتر کنیم.
Why should we focus on sustainable cities? (buildingagora.com)
داشتن شهری پایدار یکی از مهمترین اهداف در آیندهی نزدیک است. برای ساختن شهرهای پایدارتر راههای بیشماری وجود دارد، اما ما باید آغاز کنیم به درک این موضوع که چگونه فرهنگ ها و محیطهای مختلف، آنچه را که برای یک شهر پایدار لازم و ضروری است، شکل میدهند.
نمونههایی از شهرهای پایدار:
سانفرانسیسکو ، کالیفرنیا / San Fransisco, California
Sustainability in San Francisco – The leading Golden City (silverdoorapartments.com)
شهر سانفرانسیسکو و حومهی آن، نقاط مهم اتصال فناوری و خانهی بسیاری از شرکتهای جهانی نوآفرین مانند: Uber ،Airbnb و Twitter میباشد. اکتشافات در تکنولوژی برای بالابردن راندمان انرژی ساختمان و بهبود سازمان و شالودهی حملونقل شهری، کمک کرده است که شهر سانفرانسیسکو به یکی از پیشگامان در پایداری و انرژیهای تجدیدپذیر تبدیل شود. فقط به سیستم حمل و نقل عمومی شهر نگاه کنید: اتوبوسهای برقی هیبریدی ((hybrid-electric buses)) در خیابانهای شهر بسیار محبوب هستند و بیش از نیمی از اتوبوس های MUNI و قطارهای سبک عاری از آلایندهها یعنی بدور از دود یا گازهای خطرناک هستند.
Sustainability in San Francisco – The leading Golden City (silverdoorapartments.com)
ونکوِر، کانادا / Vancouver, Canada
برای چندین دهه، شهر ونکوور در کنشهای زیست محیطی پیشتاز بوده است. کانادا یکی از اولین جوامع آمریکای شمالی بود که با انتشار کردن مقالهای با عنوان _ابرهایی از تغییر_ به صورت عمومی در سال ۱۹۹۰ به موضوع فجایع اقلیمی پرداخت. این شروعی برای یک روش استراتژیک زیست محیطی بود؛ که سالها بعد توسط شهر ونکوور در سال ۲۰۱۲ اعمال شد، با عنوان برنامه راهبردی سبزترین شهر. که به منظور دستیابی به ده هدف تا سال ۲۰۲۰ بود؛ شامل: بالابردن مشاغل سبز، کاهش تولید گازهای گلخانهایی جامعه محور و گسترش ساختمان های سبز در سراسر شهر.
How did Vancouver get so green? | Grist
به علاوه، شهر ونکوور متضمن شده است که ۱۰۰ درصد انرژی خود را تا سال ۲۰۵۰ از منابع تجدیدپذیر تأمین کند. این هدف یک هدف کاملا جسورانه و حتی جاهطلبانه است، از آنجایی که تمام منابع انرژی شهری شامل: سیستم گرمایش، سیستم سرمایش، و سیستم حملونقل را در برمیگیرد و محدود به نیروی برق نمیشود. هدف اصلی شهر تأکید بر پاکیزگی است.
کپنهاگ، دانمارک / Copenhagen, Denmark
شهر کپنهاگ روی کاهش استفادهی انرژی با استفاده از تعدادی از روشها متمرکز شده است. شامل : بکارگیری سیستم گرمایشی با مصرف بهینهی انرژی در ناحیه، که تقریبا در هر خانهایی جریان دارد. و سیستمهای سرمایشی نوظهور که بهوسیلهی سیستم رایج تهویهی مطبوع (کولر) نزدیک به ۷۰ درصد از انرژی مصرفی را ذخیره میکند.
شهر کپنهاگ همچنین تمرکز خود را روی کاهش نَشر گازهای گلخانهایی و ارتقاء سلامت شهروندان از طریق بهبود پویایی و تحرک، یکپارچهسازی سیستم حملونقل شهری و ساختن راههایی که به جادههای فوقالعاده ((دوچرخهرو)) معروف هستند، گذاشته است. به دلیل وجود ((بزرگراههای اَبَردوچرخه)) و گذرگاههای متعدد عبور دوچرخه در شهر، حدود ۴۵ درصد از مردم ترجیحا هر روزه با دوچرخه در سطح شهر تردد میکنند.
Copenhagen Archives — Colossal (thisiscolossal.com)