۱۰ قدم مهم برای توسعه مهارت معماری

مترجم و نویسنده : علیرضا انصاری

کارشناسی ارشد معماری منظر / مدیریت دستیار جیبی منظر

معماری به همان اندازه که مربوط به کارکرد و ساختار است، به هنر و بیان فردی هم مربوط می‌شود. همانطور که نویسندگان، نوازندگان و نقاشان سبک‌های خاص خود را دارند، معماران نیز این فرصت را دارند که ایده‌های منحصر به فرد خود را در طراحی توسعه دهند. برای دانشجویان معماری، یافتن و پرورش این ایده‌ها در مراحل اولیه، برای برجسته شدن در یک زمینه رقابتی بسیار ضروری است. در اینجا راهنمای چگونگی توسعه و ایجاد یک شخصیت معماری منحصر به فرد را بیان کردیم. ( مناسب هم برای دانشجویان و هم برای حرفه‌مندان فارغ‌التحصیل)

۱٫ اصول اولیه را بخوبی بشناسید

قبل از ورود به حوزه حرفه‌ای کارتان، درک مبانی و اصول طراحی معماری بسیار مهم است. این شامل مطالعه جنبش‌های تاریخ معماری، تسلط بر اصول طراحی و درک مفاهیم اجرایی است. دانش قوی به عنوان سکوی پرشی برای ارتقاء شما خواهد بود.

تعادل: توزیع وزن بصری در یک روند دیزاین.

تناسب: اندازه و مقیاس نسبی المان‌های مختلف در یک طرح.

ریتم: یک الگو یا توالی تکرار شده، که می‌تواند به شکل هر المانی در معماری باشد.

تاکید: ایجاد مرکز هدایت و حرکت بصری

وحدت: رابطه هماهنگ بین تمام عناصر یک پروژه.

متریال: درک خواص بتن، فولاد، شیشه و متریال‌های جدیدتر بسیار مهم است. هر متریالی دارای نقاط قوت، محدودیت‌ها و سناریو و نحوه استفاده متفاوت است.

روش‌های ساخت: دیدگاه‌های مختلف معماری ممکن است به تکنیک‌های ساخت و ساز متنوعی نیاز داشته باشند. در زمینه‌ها و گرایش‌های مختلف این موضوع دارای اهمیت ویژه‌ای است.

مقیاس انسانی: فضاهای معماری برای کاربران/مخاطب هستند، بنابراین درک تناسبات انسانی بسیار حیاتی است.

جریان و حرکت: نحوه حرکت افراد در فضاها و ترتیبی که در آن عناصر مختلف معماری را تجربه می‌کنند، نقش بسزایی در طراحی دارد.

نور و سایه: درک نحوه تعامل نور (چه طبیعی و چه مصنوعی) با فضاها برای ایجاد محیط و عملکرد بسیار مهم است.

درک این جنبه‌های اساسی فقط به معنای حفظ کردن مطالب نیست. دانشجویان و حرفه‌مندان باید خود را در این موارد غوطه‌ور کنند، در کارهای عملی شرکت کنند و در صورت امکان از پروژه‌های معماری بازدید حضوری داشته باشند. این رویکرد جامع و عملی نه تنها این پایه‌ها را تقویت می‌کند، بلکه عشق و دغدغه‌مندی بیشتری را برای این تخصص و رشته ایجاد می‌کند.

۲٫ سفر کنید، حتی بصورت مجازی

در عصر فناوری، سفر همیشه به معنای سوار شدن به هواپیما نیست. تورهای مجازی، مستندها و پلتفرم‌های آنلاین اطلاعات زیادی را ارائه می‌دهند. با قرار گرفتن در معرض پروژه‌های معماری در سطح جهان، می‌توانید زمینه‌های فرهنگی متنوع را درک کنید و از طیف وسیعی از طرح‌ها الهام بگیرید.

۳٫ اسکیس بزنید (نیاز نیست حتما حرفه‌ای باشد)

افکار خود را روی کاغذ بیاورید. اسکیس، راهی برای تجسم و اصلاح ایدههای شماست. اسکیس مکرر به ایجاد مجموعه‌ای از فرم‌ها، فضاها و جزئیات کمک می‌کند که در نهایت باعث می‌شود ایده‌های خاص خود را بیابید.

۴٫ خود را به چالش بکشید

در حالی که یادگیری از استادان ضروری است، با هنجارهای از قبل تعیین شده محدود نشوید. جرات کنید و بپرسید “چرا نه؟” خود را در معرض فضای واقعیِ اجرایی قرار دهید، از پروژه‌های مختلف و حتی ضعیف دیدن کنید، در مسابقات کوچک و گاهی بزرگ شرکت کنید و با افزاد مختلف لینک شوید.

۵٫ با متخصصین و همکاران خود همکاری کنید

کار با افراد مختلف می‌تواند دیدگاه‌های جدیدی را به شما ارائه دهد. هر فردی مجموعه‌ای منحصر‌به‌فرد مجموعه‌ای از تجربیات و الهامات را در خود دارد که شما می‌توانید از آنها یاد بگیرید. پروژه‌های مشترک و تیم‌محور اغلب می‌توانند به ادغام ایده‌ها، ایجاد مفاهیم تازه و بدیع منجر شوند.

۶٫ همیشه به دنبال انتقاد سازنده باشید

بازخورد گرفتن و انتقاد پذیری در روند رشد بسیار تاثیرگذار است. اساتید، همکاران و معماران مجرب را درگیر کنید تا کار شما را بررسی کنند. به بینش آنها گوش دهید. تفاوت بین انتقاد سازنده و ترجیحات شخصی را درک کنید.

۷٫ با سایر فرم‌های هنری آشنا شوید

معماریِ صرف، باعث خلاقیت نمی‌شود؛  معماری رشته‌ای است که با فرم‌های مختلف هنری دیگر مانند مجسمه سازی، نقاشی، موسیقی و ادبیات تلاقی می‌کند. با این رشته‌ها درگیر شوید تا سواد معماری خود را غنی کنید. حضور در کارگاه‌ها، اجراها یا نمایشگاه‌ها می‌تواند منابع غیرمنتظره‌ای از الهام باشد.

۸٫ بازدیدهای خود را مستند کنید

یک مجله یا وبلاگ یا حتی دفترچه داشته باشید. مستندسازیِ فرآیندهای فکری، الهام‌ها، چالش‌ها و راه‌حل‌های شما، به تأمل در کارتان کمک میکند. با گذشت زمان، می‌توانید مسیر تکامل خود را احساس کنید، الگوهای کار خود را تشخیص دهید و بطور کلی در حوره تخخصی خود بسیار غنی‌تر خواهید بود. (انسان باتجربه بسیار توانمند‌تر از کسی است که صرفا دانش نسبی دارد)

۹٫ آپدیت بمانید

معماری مانند هر رشته دیگری در حال پیشرفت است. فناوری‌های جدید، چالش‌های جهانی (مانند تغییرات آب و هوایی)، فرصت‌ها و محدودیت‌های طراحی جدیدی را به همراه دارند. حضور منظم در وبینارها، سمینارها یا کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی (البته نه هر کارگاه، ورکاشاپ و یا دوره‌ای، بلکه منظور دوره‌های غنی است)، تضمین می‌کند که همیشه آپدیت بمانید.

۱۰٫ خود را باور داشته باشید

در نهایت، اعتماد به نفس، نقش اساسی دارد. در حالی که انتقاد پذیری امری ضروری است، اما به تصمیمات و ایده‌ها و تخصص و دانش طراحی خود ایمان داشته باشید. تصمیمات شما تلفیقی از تجربیات، باورها و الهامات شماست.

در نتیجه، توسعه یک شخصیتِ معماری منحصر به فرد، مسیری است که به ترکیبی از دانش، قرار گرفتن در معرض کارها، درون ‌نگری و شجاعت نیاز دارد. این سفر تخصصی را در آغوش بگیرید، از مسیر و فرآیند لذت ببرید و به یاد داشته باشید، هر معمار بزرگی یک روز به عنوان یک دانشجو با یک چشم انداز شروع کرده است.

علیرضا انصاری
مدیر و بنیان گذار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.