مهارت طراحی دیاگرام + حل مسئله

مترجم و نویسنده : علیرضا انصاری

کارشناسی ارشد معماری منظر / مدیریت دستیار جیبی منظر

دیاگرام‌ها ابزار قدرتمندی برای عبور از چالش‌های پروژه هستند. اولاً، یک معمار می‌تواند از آنها برای تفکر مؤثر در طرح خود استفاده کند، زیرا دیاگرام‌ به ساختار تفکر کمک می‌کنند، به این دلیل که معمار می‌تواند مدام برگردد و مراحل پروسه دیزاین و دیاگرام را مورد بررسی قرار دهد. ثانیاً، یک معمار می‌تواند از دیاگرام‌ برای تسهیل مؤثر مذاکره با کافرما یا طراحانِ دیگر برای اشتراک‌گذاری طرح/جمع‌آوری بازخورد و کسب تأیید استفاده کند. در نهایت، می‌توان گفت یکی کلیدی‌ترین بخش‌های دیزاین یک پروژه در مرحله نخست، طراحی دیاگرام است.


دید مخاطب/کاربر

دیاگرام‌‌ها نقش بسیار مهمی در بررسی و رفع مسائل و چالش‌های یک پروژه‌ را ایفا می‌کنند. بدلیل اینکه دیاگرام یک زبان بصری/مفهومی است، در نتیجه با ارائه بصری و در کنار آن بیان چالش‌های پروژه (بصورت گرافیک‌محور و گاهی استفاده از تایپوگرافی) می‌توان بهتر و غنی‌تر مسائل پروژه را بیان کرد و مورد بررسی قرار داد و برای عبور از چالش‌ها تصمیم‌های منطقی‌تری گرفت و آن را به مخاطب/کافرما ارائه داد تا آنها هم دید بهتری به شرایط پروژه داشته باشند.

دید کانسپت محور

ترسیم و ارائه دیاگرام! بله، همه معماران باید برای ارائه طرح‌های پیشنهادی خود به مخاطبان، از مهندسی تا مدیریت اجرایی، آماده باشند. آنها به یک تصویر مفهومی از طرح خود نیاز دارند که به اندازه کافی دقیق باشد تا اطمینان حاصل شود که به درستی مفهوم/ایده/دیتا را منتقل می‌کند و در کنار آن به اندازه کافی زیبا ارائه شوند. شما می‌توانید یک طرح مفهومی را با استفاده از “تصاویر و خطوط” ترسیم کنید، این امر باعث ثبات در درک مخاطبین و کارفرماها می‌شود و به طور کلی اصول، به طراحان دیاگرام کمک می‌کند تا بدانند چه زمانی چه نوع دیتا و مفاهیمی را پرزنت کنند.

با قرار دادن کاربران در مرحله طراحی کاسنپت، اطمینان حاصل می‌کنید که مردم (مخاطب) در طرح شما نقش اصلی و پویا دارند. صرف نظر از اینکه از چه تصاویر/اشکال/خطوط برای ارائه دیاگرام‌های مفهومی خود استفاده‌ می‌کنید، توصیه می‌کنم آن را در سطح بسیار بالا و انتزاعی نگه دارید و روی «گویا بودن» و «سادگی» و «خوانش صحیح» آن تمرکز کنید.

تحلیل کارها

یکی از موارد مهم که هر طراح باید روزانه به آن توجه کند، «مشاهده و تحلیل» نمونه‌کارهای موفق است. به عنوان مثال یکی از دفاتر موفق معماری که همه شما قطعا آن را میشناسید بنام BIG ، که یکی از قوی‌ترین دفاتر معماری در دنیاست، مشاهده و تحلیل پروژه‌های این گروه به شما کمک می‌کند با چالش‌های پروژه‌های معماری، نحوه ارائه دیاگرام و … آشنا شوید و دید غنی‌تری نسبت به این مسائل داشته باشید. (تحلیل نمونه‌کارهای موفق را در برنامه روتین روزانه خود بگذارید. در ضمن دفتر MVRDV را فراموش نکنید)

شروع کنید

اگر تا امروز طراحی دیاگرام انجام نداده‌اید، با مطالعه مقالات و کتب تخصصی و در کنار آن بررسی پروژه‌ها و نمونه‌کارهای موفق می‌تواند کم کم و بخوبی آن را یاد بگیرید (البته مهارت ترسیم دیاگرام هم در جای خود بسیار اهمیت دارد). وقتی می‌گویم شروع کنید، این را بدانید که ارزشش را دارد. بارها و بارها من از دیاگرام‌ها برای حل مسائل پروژه‌های مختلف و بیان راه‌حل‌های موجود و در نتیجه ایجاد یک طرح منطقی کمک گرفته‌ام.

به این نکات توجه بسیار زیادی داشته باشید:

حواس شما به ابزارها پرت نشود. مهم نیست از چه نرم افزاری استفاده می کنید؛ حتی می‌توانید از تخته سفید یا کاغذ استفاده کنید. نرم‌افزارها به شما علم نمی‌دهند، به شما دانش دیاگرام نمی‌دهند. شما ابتدا باید ذهنی پر از دیتا و دانش داشته باشید و بعد سراغ نرم‌افزارها بروید.

– نیاز نیست خیلی آبرنگی و گرافیکال کار کنید، به جای آن سعی کنید تمرکز را روی «وضوح» و خوانش صحیح بذارید و «سادگی» را حفظ کنید. ( سادگی همیشه جواب می‌دهد)

علیرضا انصاری
مدیر و بنیان گذار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.